Roos Plak
‘Hallo, ik werk hier net een maand’

Roos Plak over haar eerste weken bij STAB

Studie: Biologie, Utrecht
Vorige (en eerste) baan: Vergunningverlener Omgevingsdienst West-Holland
Junior adviseur bij STAB: Juli 2022

‘Toen de recruiter kwam, dacht ik: dat kan ik helemaal nog niet. Maar hij gaf aan dat ze juist op zoek zijn naar mensen om op te leiden. Ik was al door het assessment heen en dan weet je dat je het juiste werk- en denkniveau hebt. Bij de Omgevingsdienst voelde ik me na vier jaar als vergunningverlener een beetje uitgeleerd. Ik kon de meeste vragen beantwoorden of anders naar de juiste persoon doorverwijzen. En dan kom je bij STAB en dat voelt alsof je van de clubcompetitie naar de Olympische Spelen bent gegaan. Je kan hier eeuwig blijven doorleren. Ik denk niet dat je hier ooit een zaak krijgt waarvan je denkt: Oh, dat wist ik al. Dat is voor mij de aantrekkingskracht van het werk bij STAB.’

‘Bij mij zijn in de eerste vijf weken al zoveel kwartjes gevallen’

Mentor
Roos Plak is kersvers bij STAB. Ze zit in haar vijfde week en is bezig met haar eerste adviesopdracht, waar ze onder leiding van haar mentor behoorlijk zelfstandig aan kan werken. Daar stimuleert haar mentor haar ook in. ‘Ik ben bezig met te leren wat we hier nou eigenlijk aan het doen zijn. Elke keer als ik denk: volgens mij snap ik nu wat ik aan het doen ben, en dan zeg wat ik denk, volgt er regelmatig: nee, dat zit toch net even anders in elkaar. En vervolgens: bij mij duurde het ook een jaar voordat ik het in de vingers kreeg. Was dit wat ik in gedachten had toen ik hieraan begon? Nee. Heb ik hier lol in? Ja!

Vleermuizen
Haar eerste zaak gaat over een bestemmingsplan dat volgens de buurt de natuurwaarden in het natuurgebied raakt. Plak is gevraagd om de geschilbeschrijving te doen. Daar zijn verschillende onderzoeken mee gemoeid. Onderzoeken van de projectontwikkelaar die zeggen dat het wel meevalt met de schade voor de natuur en onderzoeken van de kant van bewoners die zeggen dat de mitigerende maatregelen onvoldoende zijn om de natuur te beschermen. Plak: ‘Dat leidt er dan weer toe dat ik nu veel meer weet van vleermuizen en vogelsoorten dan een week geleden. Maar als ik te diep in de vleermuis

duik, word ik teruggefloten met: het gaat nu om de geschilbeschrijving. En naast de dossieronderzoeken, wordt me uitgelegd tot hoever ik ook eigen onderzoek kan doen. Dat is nu nog best ingewikkeld, maar zo begint zich wel een beeld te vormen van wat we hier nou eigenlijk aan het doen zijn. Er zijn bij mij in de eerste vijf weken al zoveel kwartjes gevallen.’

Geschilbeschrijving
Er zitten vier adviseurs op dit plan. De projectleider is haar mentor. Plak: ‘Hij is degene die elke dag tegenover me zit als we op kantoor zijn en zegt: hé, nu weer even naar je geschilbeschrijving. Dan wil ik van hem weten

‘Mensen hebben het hier echt druk, maar ze nemen wel de tijd voor je’

hoe ik iets opschrijf, maar hij wil juist dat dat ik zelf ontdek hoe dat het beste gaat. Onder het motto: Je leert het beter en sneller door het een paar keer fout te doen. In plaats van te dicteren hoe het moet, leer ik mijn eigen stijl binnen de STAB-kaders ontdekken.’

Leercurve
‘Ik leg de lat voor mezelf behoorlijk hoog. Maar dan denk ik: Hallo, ik werk hier net een maand. Stel je niet aan. Niemand verwacht van mij dat ik dit nu al kan. Ik ben heel blij met het inwerkplan van STAB. Awesome; de mensen hier hebben er echt over nagedacht. Dat geeft vertrouwen. Mensen hebben het echt druk, maar

ze nemen wel de tijd voor je. De leercurve gaat dan ook pijlsnel omhoog. Hoe meer je de basis snapt, hoe meer je je kunt richten op de inhoud.’

Uitpluizen
‘Voor mij is het echt 100% winnen. Ik had het in mijn vorige baan goed naar mijn zin, maar ik heb hier het idee dat 99% van de mensen mijn soort gek zijn. Gewoon positief gestoord. Ze willen allemaal weten hoe dingen werken, alles uitpluizen. Daar had ik in mijn vorige baan meestal geen tijd voor en om dan hier een hele club van dat soort mensen te hebben, dat is fantastisch! Ik denk de hele tijd: Ah, mijn soort mensen.’

‘Ik heb hier het idee dat 99% van de mensen mijn soort gek zijn’

Denk jij na het lezen van dit interview: Dit zoek ik ook? Kijk dan op “Werken bij STAB“.