Gedragscode Stichting Advisering Bestuursrechtspraak

Versie maart 2024

1. Considerans

Deze gedragscode is opgesteld ten behoeve van een onpartijdige en onafhankelijke advisering door Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB), zoals bedoeld in artikel 17.10 Omgevingswet.
Deze gedragscode geldt zowel voor de aanvaarding van de opdracht door STAB als voor de uitvoering van die opdracht.


2. Behandelend deskundige

Artikel 1

  1. De deskundige is niet partijdig (bevooroordeeld of vooringenomen). De deskundige voorkomt ook de schijn van partijdigheid.
  2. De deskundige heeft bij de uitvoering van de opdracht geen enkel belang, dat wil zeggen geen belang bij de uitkomst ervan.
  3. De deskundige laat zich aangaande zijn onderzoek, de resultaten ervan en de daarop gebaseerde conclusies evenmin leiden door een belang van een ander.
  4. De deskundige aanvaardt geen opdracht die betrekking heeft op een zaak die een (potentieel) conflict van belangen oplevert, bijvoorbeeld vanwege het bestaan van een familieband of een relatie met andere partijen.
  5. De deskundige meldt bij de directeur (voorgenomen) nevenfuncties en is transparant over nevenfuncties bij het CV dat op de site van STAB is te raadplegen.

Artikel 2

  1. De deskundige houdt zich op de hoogte van de ontwikkelingen op zijn deskundigheidsgebied.
  2. De deskundige is transparant over zijn deskundigheid doordat het CV dat raadpleegbaar is op de site van STAB actueel is.
  3. Bij de uitvoering van de taak voldoet de deskundige steeds aan de eisen van zorgvuldigheid, vakbekwaamheid en integriteit.

Artikel 3

  1. Het bepaalde onder artikel 1 (behoudens lid 5) en 2 (behoudens lid 2) is ook van toepassing op door de STAB ingeschakelde en onder de verantwoordelijkheid van de STAB werkende externe adviseurs [1] . Externe adviseurs adviseren niet in gerechtelijke procedures waarbij hun werkgever of opdrachtgever is betrokken dan wel betrokken is geweest noch ondersteunen bij dergelijke advisering.
  2. STAB treft organisatorische en functionele maatregelen in het geval een externe deskundige vanuit een ander opdrachtgeverschap betrokken is (geweest) bij een gerechtelijke procedure waarbij STAB als gerechtelijke deskundige is ingeschakeld om zo de onafhankelijkheid en onpartijdigheid te waarborgen.
  3. De bij STAB werkzame deskundige is eraan gehouden dat na afloop van het dienstverband niet kan worden getreden in gerechtelijke procedures waarmee de deskundige zich tijdens het dienstverband heeft beziggehouden.


3. Het onderzoek ter plaatse

Artikel 4

  1. De deskundige brengt een bezoek aan alle locaties, voor zover dit voor de beoordeling van het geschil noodzakelijk is. De aard van het beroep dan wel het verzoek van de rechter kan aanleiding geven van het onderzoek ter plaatse af te zien.
  2. Als voor het onderzoek ter plaatse particulier grondgebied betreden dient te worden, zal de deskundige het bezoek van tevoren aankondigen. De aard van het beroep dan wel het verzoek van de rechter kan de deskundige aanleiding geven het bezoek onaangekondigd te verrichten.
  3. Als de deskundige heeft afgezien van een onderzoek ter plaatse wordt daarvan gemotiveerd melding gedaan in het verslag.


4. Contacten met partijen of derden

Artikel 5

  1. De deskundige behandelt alle partijen, zoveel mogelijk, gelijk en met inachtneming van ieders privacy.
  2. De deskundige dient bij alle contacten een onpartijdige en onafhankelijke houding aan te nemen en is derhalve niet bevooroordeeld of vooringenomen. Ook wordt de schijn van partijdigheid voorkomen.
  3. Er worden geen eigen meningen verkondigd noch worden er mededelingen gedaan over de mogelijke afloop van het geschil dan wel over de termijnen van afdoening. Over de inhoud van een verslag worden geen mededelingen gedaan voordat het verslag aan de opdrachtgever is uitgebracht.

Artikel 6

  1. De deskundige heeft in beginsel een persoonlijk gesprek met een vertegenwoordiger van het bevoegd gezag. Dit gesprek kan plaatsvinden in elkaars fysieke aanwezigheid, per telefoon of via een digitale videoverbinding.
  2. De deskundige heeft in beginsel een gesprek met alle partijen afzonderlijk. Dit gesprek vindt bij voorkeur plaats in elkaars fysieke aanwezigheid maar kan – indien deze partij daarmee instemt – ook per telefoon of via een digitale videoverbinding plaatsvinden.
  3. Het wordt aan partijen overgelaten of hun vertegenwoordiger of gemachtigde bij het gesprek aanwezig is. De advocaat/gemachtigde van partijen wordt van te voren van het gesprek door of namens de deskundige op de hoogte gesteld. Indien van dit gesprek wordt afgezien, worden partijen hierover door of namens de deskundige geïnformeerd.
  4. De deskundige kan het gesprek met verschillende partijen combineren, mits deze partijen daarmee instemmen. Partijen kunnen om het combineren van het gesprek verzoeken. De deskundige kan het gesprek per partij beperken tot een woordvoerder of contactpersoon.
  5. De deskundige geeft duidelijk aan, wat de reden van het contact is, in het kader van welke procedure het contact plaatsvindt, wat de rol van STAB in de procedure is, dat STAB een onafhankelijke positie inneemt en wat het vervolg van de procedure is.
  6. De deskundige maakt afspraken voor een persoonlijk gesprek met het bevoegd gezag, andere partijen en derde-belanghebbenden bij voorkeur ten minste één week maar in ieder geval ten minste drie werkdagen voordien. Van deze gesprekken wordt in het verslag melding gemaakt onder vermelding van datum, naam, organisatie en hoedanigheid/functie, alsmede eventueel de reden van het gesprek.
  7. In het geval dat er sprake is geweest van een persoonlijk gesprek met één van de betrokkenen, wordt in het verslag, waar nodig, melding gemaakt van de essentie van dat gesprek.
  8. Indien de noodzaak of behoefte bestaat derde-belanghebbenden dan wel derden te horen, zal dit contact telefonisch, via digitale videoverbinding, schriftelijk dan wel door middel van een persoonlijk gesprek plaatsvinden.
  9. Derde-belanghebbenden, dan wel derden die zich als partij hebben aangemeld, worden in elk geval benaderd.
  10. De voertaal tijdens de contacten is Nederlands.
  11. De deskundige dient zich, desgevraagd, bij het bezoek te legitimeren.


5. Contacten met de opdrachtgever

Artikel 7

  1. De deskundige volgt bij het uitvoeren van de onderzoeksopdracht de werkwijze die de opdrachtgever aangeeft. De deskundige kan bij onduidelijkheid van de onderzoeksopdracht contact opnemen met de opdrachtgever.
  2. STAB meldt iedere relevante poging tot beïnvloeding van het werk van de deskundige bij de opdrachtgever. Dit wordt ook in het verslag opgenomen.


6. De totstandkoming van het deskundigenverslag

 Artikel 8

  1. De deskundige meldt in het verslag op welke feiten en omstandigheden zijn rapportage is gebaseerd, opdat dit voor de rechter en partijen controleerbaar is. Het verslag van de deskundige dient deugdelijk te zijn gemotiveerd.
  2. Het verslag moet zijn geschreven in bewoordingen die voor opdrachtgever en partijen zijn te begrijpen.
  3. Het onderzoek, de informatie en het verslag worden beperkt tot hetgeen voor het volbrengen van de opdracht noodzakelijk is.
  4. De bij het onderzoek gebruikte bronnen van informatie dienen in het verslag te worden vermeld zodat deze bronnen voor opdrachtgever en partijen controleerbaar zijn.
  5. De deskundige geeft inzicht in welke (onderzoeks)methode hij heeft gehanteerd.
  6. De deskundige vermeldt of dit een wettelijk voorgeschreven of aanvaarde (onderzoeks)methode is en er wordt vermeldt of deze (onderzoeks)methode gecertificeerd is. Ook vermeldt de deskundige de eventuele beperkingen van de gehanteerde (onderzoeks)methode.

Artikel 9

  1. Het verslag is gebaseerd op het zelfstandige oordeel van de deskundige.
  2. Bij de totstandkoming van het verslag kan de deskundige gebruikmaken van de ondersteuning (expertise) van andere STAB-deskundigen en externe deskundigen. In het verslag wordt vermeld welke andere deskundigen bij de totstandkoming van het verslag zijn betrokken.

Artikel 10

  1. Indien het deskundigenverslag mede wordt gebaseerd op door STAB verzamelde stukken die niet bij alle partijen bekend zijn, dan worden deze stukken bij het verslag gevoegd.
  2. Indien de door een partij aangeleverde stukken niet worden gebruikt, wordt dat aan de partij gemeld.

Artikel 11

  1. De deskundige maakt een uitgebracht deskundigenverslag – dat daarmee tot de gedingstukken behoort – als zodanig niet openbaar, ook niet nadat in het desbetreffende geschil uitspraak is gedaan.
  2. Op gemotiveerd verzoek kan een deskundigenverslag openbaar worden gemaakt voor wetenschappelijke doeleinden, mits deze gegevens niet herleidbaar zijn tot bij de zaak betrokken personen of instanties.

 

[1] Een externe adviseur is iemand die niet in dienst is bij STAB, maar door STAB is aangetrokken om – in opdracht en onder verantwoordelijkheid van STAB – een bijdrage te leveren aan een deskundigenverslag.