Voor een goede gezondheid blijven we in Nederland graag in beweging. In ons sportland worden we ook snel enthousiast over een nieuwe sport. Zoals bijvoorbeeld Padel; een beetje tennis en een beetje squash.
In sneltreinvaart worden padel-banen opgericht, in sportcentra maar ook in achtertuinen. Dat leidt tot klachten over geluidsoverlast en dus ook tot rechtszaken. Maar hoe beoordeelt de rechter zo’n nieuwe sport, bijvoorbeeld als je het hebt over geluid? Mag er zonder meer vanuit worden gaan dat het geluid overeenkomt met andere sportgeluiden, zoals tennis?

STAB werd gevraagd om advies in een dergelijke zaak, waarbij ook wij eerst moesten uitzoeken welke gegevens over deze sport beschikbaar zijn. We hebben na grondig onderzoek goed in beeld kunnen brengen wat Padel precies is, waar de overeenkomsten en verschillen met andere sporten zitten, en hebben ook concrete gegevens gevonden die duidelijk inzicht geven in bronvermogens voor het geluid. Daarmee konden we voor de specifieke situatie ook goed in beeld brengen wat de gevolgen waren. We hopen dat onze opdrachtgever in deze zaak voldoende handvatten heeft gekregen om uitspraak te kunnen doen.