Afgelopen woensdag gaf STAB-directeur Sascha Dalen Gilhuijs een presentatie op de 15e Vergadering van de Task Force on Access to Justice under the Aarhus Convention. STAB was uitgenodigd om haar toegevoegde waarde binnen het omgevingsrecht toe te lichten.
Op de conferentie, die plaatsvond in Geneve, waren ook sprekers uit bijvoorbeeld Oekraine waar zich door de oorlog milieurampen voltrekken en uit Brazilië waar men de rechtspraak ondersteunt met ingenieuze datamodellen om inzicht te geven in de mate van illegale ontbossing.
Het was zeer indrukwekkend om te mogen speechen tussen rechters en officieren van justitie en vertegenwoordigers van NGO’s.
Hoewel de problematiek niet vergelijkbaar is, is onafhankelijke deskundigheid overal ter wereld van zeer groot belang, en vervult STAB een belangrijke rol in Nederland.